"WANDERLUST"

El 23 de setembre es va INAUGURÀ L'EXPOSICIÓ "WANDERLUST" de FERNANDO TORRES.La mostra que es recull és una selecció de les obres, dibuixos sobre paper, que formen part del més recent treball de l'artista. El títol de l'obra apel·la a un estat d'ànim i en el context de l'exposició, "Wanderlust" (fort impuls de recórrer o explorar el món), ens proposa una actitud davant del procés creatiu i en última instància també enfront de la vida.

Sobre l' obra

L'obra que us presento, a més de ser una reflexió personal sobre el dibuix, els seus límits i el procés creatiu, convida l'espectador a realitzar un exercici amb la seva mirada. Li ofereix participar en el procés, utilitzant cadascuna de les imatges que es proposen per a adquirir l'experiència conscient de 'veure' a través dels ulls de l'artista i projectar de manera individual les seves pròpies històries en cadascuna d'elles. 

No es tracta de dibuixos que qüestionen 'el visible' ni tampoc comuniquen una idea. Són més aviat dibuixos que tracten del pensament, dibuixos de memòria, que tracten de recuperar records per tal d'obtenir una imatge i traslladar-la al paper. Molts d'aquests records i obsessions, procedeixen de gairebé dos anys de prolongat i intens contacte amb el paisatge de Sant Miquel de Campmajor. Però més enllà d'aquest fet, tota relació d'intimitat amb la naturalesa desapareix en els dibuixos. Tan sols sobreviu el record d'una mirada atreta pels ritmes i formes naturals però que mai es va deixar capturar del tot.

Són dibuixos realitzats gairebé sense apartar els ulls del paper, que es "narren a si mateixos", ja que tot al que atenen i al que fan referència resideix en el mateix paper; dibuixos en què s'experimenta amb la tinta i la pintura aplicada a la textura i rugositat del full, plens de taques, empremtes, línies i traços d'una marcada gestualitat i premeditada imprecisió. En aquesta direcció, deixen lloc a l'indeterminat i servint-se del silenci contingut en "el no dibuixat", pretenen conformar un espai indefinit on l'espectador es podrà perdre amb la mirada i completar el procés narratiu.

Com no treballo amb una imatge referencial i tampoc sòl tenir una idea compositiva prèvia, l'inici de cada obra succeeix de manera molt intuïtiva. Tot comença en qualsevol punt del paper. És com començar a parlar: el primer traç, la primera taca, a l'igual que la primera paraula que surt de la boca, construeix un lloc propi. A partir d'aquí, tot va canviant gradualment. De vegades succeeix amb molta intensitat, altres vegades més pausadament i amb més delicadesa, però sempre a través d'operacions meditades que no deixen lloc a la improvisació i serveixen per donar resposta a determinats problemes. Des d'aquesta perspectiva, l'imperfecte, l'imprecís, l'indeterminat, esdevenen valors molt importants en el meu treball. Això no vol dir que busqui l'error de manera premeditada, sinó que la seva presència proposa una dificultat i genera situacions conflictives que cal solucionar i et permeten seguir avançant. M'agrada pensar que aquesta obra pugui revelar aquest procés i que, d'alguna manera, inciti i ajudi l'espectador a descobrir "el misteriós".

 

Fernando Torres, artista